This former Zion Methodist Chapel occupies a site to the north west of Torquay town centre. The dominant chapel structure was built in 1864 by the local Bible Christians, and was converted to commercial use in the 1950’s, first as a tyre depot and then a garage. The project brief was to create viable residential use within the original Chapel structure, whilst remaining sensitive to the building’s existing fabric and removing the more unsympathetic later additions.

Our plans are to replace the existing workshop extension to the north of the site with a single, two-storey dwelling, accessed via a screened recess and clustered about a central courtyard space. Interlinked, flowing living spaces will sit at ground floor level with two double bedrooms and bathrooms over. The proposed apartments within the volume of the original Chapel are located at 1st, 2nd and 3rd floor levels. Two units are accommodated at each floor level and are effectively mirrored about a circulation core. Perhaps the most striking element of the proposed redevelopment scheme is the new roof structure to both the northern and southern slopes. The new elements sit respectfully within the overall ‘volume’ of the existing building and do not break the silhouette or skyline of the existing building from primary views. Internally, the apartments follow a simple format of flowing open plan spaces with bedrooms located to the east and west flanks and living spaces within the central portion of the south facing elevation. Bedroom windows are confined to the north and south elevations while southern bedrooms and the living spaces also benefit from glazed doors leading onto ‘internal’ south facing balconies to take advantage of the stunning panoramic views of Torbay.