Constructed between 1825-31, Royal William Yard is now considered one of Britain’s most important groups of historic military buildings. Designed by Sir John Rennie as both a factory and supply depot, this new mixed-use community forms a major Clarence and Brewhouse has been recognised by numerous design awards and Royal William Yard is featured in English Heritage’s ‘Shared Interest’ showcasing exemplary heritage-led schemes from around the country.



We have worked closely with Urban Splash to create innovative, viable solutions within the constraints imposed by this Grade I Listed building and the changing economic market. The building now accommodates a mix of residential and commercial uses. The 3000m2 of office space is a key component of this viable mix, occupying the large, deep plan spaces to the centre of the building on all three levels.



Individual office suites are clustered around a central atrium, which brings light deep into what were formerly very dark spaces. It also provides a communal focus for the various office users. A bold red service pod houses lifts, wc’s, kitchens and shower rooms and forms a graphic backdrop to the atrium space. Its clean lines and palette of glass, render and steel contrast with the rough textures of the existing fabric.



The individual units accommodate a diverse range of users, including Plymouth University Fine Arts Department, a visitor centre for the MOD and various creative industries.