Built in the early 19th century, and formerly the Birmingham Canal Company’s Head Office, 46 Gas Street is a three-storey property that lies between Gas Street and Gas Street Basin in the centre of Birmingham.

The project involved the refurbishment and conversion of the vacant Grade II Listed Building, along with the replacement of the non-original single storey structures with a new glazed extension. The sensitive design approach and attention to detailing allows the new intervention to read clearly as a secondary element against the original form.

The canal arm tunnel has been re-opened and is visible through an arched external glazed screen to the canal towpath, strengthening links to the canal and celebrating its industrial heritage.

A range of dining areas are created across two levels, from the intimate booth seating within brick vaulted rooms to the light, open plan spaces of the extension. At the ground floor level the principal rooms have been refurbished, and maintain the existing proportions and period features. External seating is formed within the existing brick walled courtyard as well as a new terrace, looking out over the canal.