Dorsley Barton is a quirky residential project involving the sympathetic remodelling of a historic farmstead on the outskirts of Totnes.

The farmhouse is Grade II listed and has an interesting history. Thought to date from the C16th the northern wing bears the characteristics of a Devon Longhouse. This was substantially extended in the Georgian era and the building was enlarged again in the C19th with the addition of a single storey Victorian bakehouse.

The scheme upgraded elements of the existing house and created a new glazed extension in a contemporary idiom. Works to the historic fabric were necessary to consolidate elements of the existing medieval structure, which had been compromised through previous unsympathetic alterations. The internal fit out was designed to bring the house and bakehouse up to a more modern standard of living in line with the client’s aspirations, whilst respecting the original fabric and history of the site.