The Grade II Listed Cricklepit Mill building sits within the Cricklepit Conservation Area beneath the Roman city walls. Its significance lies in its social and historic value and is a rare surviving example of a large water mill within an urban context.



The conversion of the Mill and a sensitively designed extension now house a new headquarters and interpretation / education centre for Devon Wildlife Trust. We have worked closely with both English Heritage and Exeter City Council on this small but technically complex project from initial feasibility stage through to completion.

The quality of this work has been recognised with numerous awards including an RIBA Town and Country Award for ‘Best Workplace’ and a ‘Highly Commended’ RICS award for ‘Conservation’.



The new building incorporates a range of innovative structural solutions including FCS certified timber throughout, lime concrete and lime washed walls, a green roof to reduce surface water run-off, adjustable solar shading louvers and a leat harvesting system to feed wc’s. Following a ‘post construction’ BREEAM review, the building has achieved an ‘Excellent’ rating.