Ancarva sits on the banks of Millbrook, a large creek on the Tamar estuary. The new building has been orientated to take full advantage of the panoramic views while sitting discreetly below the gently rising hillside behind. Full planning permission has been granted for this sensitive site following detailed negotiations with the Environment Agency over flood issues.

The timber and render-clad building sits on a concrete plinth that rises out of the earth to echoes the rocky foreshore at low tide. Simple living spaces are fronted by large expanses of glazing and open on to protected balconies and a full roof terrace. Deep roof overhangs protect the interior spaces from excessive solar gains during summer months while allowing natural daylight to flood inwards. In response to the building’s isolated location and restricted vehicular access, heating and hot water will be provided by air source heat pumps.